Goede handhygiëne voorkomt een hoop gesnotter

handen wassen

Goede handhygiëne voorkomt een hoop gesnotter

De eerste griepepidemie van deze winter is een feit. Dat maakte het RIVM afgelopen week bekend. Een paar eenvoudige maatregelen op de werkvloer kunnen al veel gesnotter en kostbaar ziekteverzuim voorkomen. Bijvoorbeeld door medewerkers bewust te maken van het belang van goede handhygiëne en hen ook de juiste producten hiervoor aan te bieden.

“Een kleine investering in handhygiëne door werkgevers leidt dan ook tot een groot resultaat. Dat minimaliseert niet alleen het aantal zieke medewerkers, maar ook de kosten door gemiste werkdagen”, zegt Arjan Gundlach, Marketing & Sustainability Director bij Initial Benelux.

Goede handhygiëne voorkomt griepgevallen

Een griepvirus is niet alleen vervelend voor de patiënt zelf, maar ook voor werkgevers. Zo berekende TNO dat ruim 770.000 Nederlandse werknemers griep hebben gehad in 2015, wat zorgde voor een schadepost van 928 miljoen euro. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een goede handhygiëne dertig tot vijftig procent van de griepgevallen voorkomt.

Handen wassen is essentieel

Service Management Initial Colour TurkooisEen griepvirus verspreidt zich eenvoudig door de lucht en via de handen. Smerige hotspots op de werkvloer, zoals deurklinken, telefoons en toetsenborden, bevatten relatief veel micro-organismen die door slechte handhygiëne verspreid worden. Handen wassen is essentieel voor het voorkomen hiervan. Ondanks dat iedereen dit weet, gebeurt het nog onvoldoende.

Zo wast ruim de helft van de Nederlanders de handen na een toiletbezoek niet met zeep, blijkt uit cijfers van Initial. Tijdens een steekproef werd bij 59 procent van de geteste personen een verhoogde concentratie micro-organismen op de handen aangetroffen. Dat, in combinatie met het contact tussen mensen en het grote aantal bezoekers van kantoorruimtes en bedrijfspanden, zorgt voor een groot risico op een besmetting met het griepvirus. Ook kranen, zeepdispensers en spoelknoppen in de toiletruimtes op het werk zijn, hoe raar het ook klinkt, een bron van besmetting

Service Management Initial No TouchInvesteer in ‘no touch-systemen’

Werkgevers kunnen hun werknemers beter beschermen tegen de griepepidemie door te investeren in kranen en zeepdispensers die werken op basis van sensoren. Bij deze ‘no touch-systemen’ hoeven medewerkers de kraan en zeepdispenser niet aan te raken. Bovendien is het van belang het personeel bewust te maken van het belang van handhygiëne.

 

Desinfecterende handgel

Zorg daarnaast voor producten die verspreiding van het griepvirus helpen voorkomen wanneer een nieuwe griepepidemie zich aandient. Zet bijvoorbeeld dispensers met desinfecterende handgel bij de toegang tot werkruimtes en de bedrijfskantine. Zorg er daarnaast voor dat de medewerkers hun handen goed kunnen drogen. Vochtige handen verspreiden namelijk tot duizend keer meer bacteriën.

Bron: Service Management